Close
Type at least 1 character to search
Back to top

Robotix Balears

Experiència del campus d’estiu STEAM 2018

El primer campus d’estiu STEAM que va duu a terme Robotix Balears va ser del dia 25 de juny al dia 20 de juliol de 2018 en el Centre Bit d’Inca.

Primer de tot, m’agradaria aclarir què és el concepte de STEAM. Bàsicament, és l’acrònim en anglès de Science, Technology, Engineering, Art and Maths. Un terme que agrupa l’aprenentatge d’aquestes cinc disciplines  de manera integrada i a més, promou una cultura de pensament científic per a la presa de decisions de l’alumnat, que resulta molt útil tant dins com fora de l’aula, permet l’adquisició d’una sèrie de coneixements tecnològics i científics aplicables a qualsevol situació des d’una perspectiva integrada cosa que possibilita una major consciència de les relacions entre les diferents àrees del saber, assegurant un major grau de participació activa en els projectes resultants. A més a més, cal destacar que gràcies al factor creatiu, l’alumnat no tan sols pot desenvolupar les competències per la resolució de conflictes sinó també el pensament creatiu i crític.


Nosaltres, al nostre campus sempre utilitzàvem el mètode científic com a mitjà per construir aprenentatges: els monitors els hi plantejàvem un problema, ells havien de fer una hipòtesi, havien de dissenyar els experiments i comprovar aquella hipòtesi. A partir d’aquí, conclusions segons els resultats: què ha passat? Per què? Com ho podem millorar? És certa aquesta llei o teoria segons el que hem comprovat? Etc.

STEAM et permet partir de la pràctica per arribar a la teoria… Quan ells arriben a les conclusions ja han construït les bases del coneixement perquè ho han fet de primera mà i després, és molt més significatiu aprofundir sobre la teoria.


A més, et permet treballar de manera cooperativa i d’aquesta manera els alumnes poden aprendre de si mateixos i dels companys de manera activa, sempre tinent com a guia el professor. Però el que és segur, és que és una metodologia que aconsegueix fomentar l’autonomia de l’alumnat. Cal destacar que al nostre campus es va crear una sinergia molt bona entre els/les alumnes de diferents edats: s’ajudaven, s’explicaven, es comunicaven, s’escoltaven, s’estimaven, compartien, confiaven entre ells… Espectacular! També, és possible que a tot això ajudés la incorporació d’en Merlí, un moixet nounat que ens va acompanyar durant alguns dies de campus i que es va guanyar a tots els alumnes (inclús a alguns pares i mares) d’una manera molt especial.

Com funcionàvem? Cada setmana teníem una temàtica diferent que ens feia de fil conductor per a totes les activitats: les temàtiques que vàrem fer són l’espai, la fauna, l’art i els esports. D’aquesta manera, podíem combinar les activitats de robòtica i les de ciència i les d’art amb un objectiu comú.


Per acabar, m’agradaria reflexionar sobre la importància de potenciar les STEAM als nostres nins i nines, ja que tots ens hem de comprometre perquè adquireixin de la millor manera possible les habilitats i competències que els hi serviran en un major desenvolupament de totes les situacions de les seves vides. Cada vegada més, es requereixen ciutadans capaços d’entendre la complexitat de les situacions i l’increment exponencial de la informació, a més, han de saber adaptar-se creativament a la velocitat del canvi i la incertesa que això acompanya. Per tant, és essencial desenvolupar en els nostres alumnes aquestes habilitats i competències del S.XXI com són el pensament crític, la creativitat, el treball en equip, la comunicació, la capacitat de raonament i anàlisi, la concentració i la resolució de conflictes. En resum, totes les habilitats útils per enfocar el futur dels alumnes a qualsevol formació que els hi agradi i els interessi.


En definitiva, em quedo que va ser una experiència molt enriquidora i plena d’aprenentatges per a tothom i espero que hagi estat el principi de grans científics i millors persones en el futur!

Post a Comment

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad