Close
Type at least 1 character to search
Back to top

Robotix Balears

A quina edat s’ha d’aprendre a programar?

Recentment, va sortir publicat un article a El País que dóna peu al títol d’aquesta publicació “¿A qué edad hay que aprender a programar?” que pot ajudar als pares i docents a respondre a aquesta qüestió.

Quan fem tallers a biblioteques o activitats extraescolars a les escoles, sempre surt aquest tema per part dels adults, quan veuen que els infants són capaços de resoldre un repte a partir de la robòtica i la seva programació. De seguida ens fan aquesta pregunta: és adient que un infant de 5, 6 o 7 anys ja estigui davant un ordinador o una tauleta i un senzill software de programació?

Si hem d’aplicar un raonament “aristotèlic”, els extrems són perillosos i tot té un punt mitjà. Que els infants no han d’estar davant pantalles i eines digitals de forma excessiva, no cal dir-ho; i de la mateixa manera que no podem posar barreres, impedint o amagant les eines digitals pels infants.

Des de Robotix Balears sempre hem tingut clar que els infants de Primària clarament estan preparats per aprendre els conceptes bàsics del llenguatge computacional: entendre i adaptar instruccions per assolir uns reptes amb l’ús de les màquines i robots, amb llenguatges de programació bàsics i progressius. Avui en dia hi ha molts de recursos gratuïts o de pagament que de forma senzilla apropen als infants a aquestes eines. Probablement, el més famós és el scratch que ajuda a crear històries, jocs i animacions a partir dels 5 anys de forma senzilla i divertida.

Podem dir el mateix pels més petits? Malgrat que alguns pares ens demanen que el seu fill de 4 ó 5 anys ja està “preparat” per programar, nosaltres no som gaire partidaris de l’ús de la tecnologia a aquestes edats. Creiem que tenen molt de camí per recórrer en l’adquisició d’habilitats i competències cognitives i manipulatives, abans que comencin a tocar una tauleta o ordinador de forma activa i conscient. Saber construir seguint unes instruccions, compartir recursos amb altres companys, aprendre a contar una petita història, entendre les emocions… Són exemples d’aprenentatges on volem posar el focus abans de programar. Puntualment poden “jugar” amb un recurs similar al Bee Bot que els ajuda a entendre conceptes bàsics vinculats a la dimensió espacial i computacional.

Esperem que hàgim ajudat a entendre una mica més què i quan convé aprendre a programar.

 

Post a Comment

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad